Historische Kring Gente

Scheepswrak in de Waal

Scheepswrak in de Waal


Bij het lage water van afgelopen november is door Wim Seegers in de buurt van zijn woonhuis in Gendt het wrak van een houten schip in de Waal ontdekt. Hij meldde het meteen aan de kring en nadat Gerard Janssen en Henk Klaassen het gezien hadden, werd de gemeente Lingewaard en de archeologische dienst ingeseind. Bij de kring was al lang bekend dat er ‘iets’ op deze plaats moest liggen (dat was ook al op de Verwachtingskaart Uiterwaarden Rivieren aangegeven), maar wat het precies was, was tot dan toe onbekend.
Toevallig kwam een journalist van de Gelderlander voor een ander onderzoek ‘s avonds bij de kring en omdat de ontdekking van het wrak even ter sprake kwam, ging de bal aan het rollen. De dagen erna werd er aandacht aan besteed in de krant. Kort daarop kwam ook Omroep Gelderland om een film bij de kring en het wrak te maken en dat werd uitgezonden en op hun site gezet. Het wrak kreeg landelijke bekendheid toen zelfs de NOS er melding van maakte op hun site. Toen het water nog verder zakte, werden er bakstenen in het houten wrak ontdekt.
Waarschijnlijk is het dus een vrachtscheepje geweest dat diende om stenen te transporteren.
De wrakstukken die aan de oever lagen, zijn door Gerard Janssen veilig gesteld en zullen dendrologisch onderzocht gaan worden om de juiste datering van het wrak vast te stellen. Dat kan aan de hand van de jaarringen in het hout. Momenteel vermoeden wij dat het rond 1900 te dateren is. Voor het onderzoek wilde de kring € 250,- uittrekken toen de archeologische dienst aangaf  geen verdere actie te ondernemen. Het zou toch anders een gemiste kans zijn. Zo'n laag water is er immers maar zelden. Wij hoorden kort daarop dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed toch bereid was het onderzoek naar de ouderdom te subsidiëren. Wij wachten het resultaat af en zullen erop terugkomen.

 

 

Foto's aanklikbaar voor groot formaat

 

Hieronder het YouTube-filmpje van het historische wrak in de Waal bij Gendt, aanklikbaar voor volledig scherm:

 

 

Wim Seegers

 

 

scheepswrak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn