Historische Kring Gente

Gerward manuscript ontdekt

 

 


Een manuscript uit Gerwards bibliotheek ontdekt

 

 

 

In de Gelderlander van 8 oktober 2016 is sprake van een unieke vondst in Doetinchem. In de omslag van een rekeningenboek uit de 16e eeuw werd een oud manuscript ontdekt. Het gebeurde in het verleden wel vaker dat een los vel uit een niet meer compleet document werd gebruikt voor de versteviging van de omslag van een boek. Dit keer gaat het om een preek van paus Gregorius op perkament. Aan de hand van de schrijfwijze van de letters lijkt het stuk uit de 9e eeuw te stammen en gemaakt in een Rijnlands klooster.

Nu heeft in Gendt in de 9e eeuw een geestelijke Gerward geleefd, een Frankische edelman, die zijn bezittingen in Gendt en wijde omgeving aan het klooster van Lorsch bij Mainz schonk. Van Gerward weten we dat hij als bibliothecaris een tijdlang verbonden is geweest aan het keizerlijk hof in Aken. In Gendt was toen het administratief centrum van het klooster gevestigd waar de belasting uit Nederlandse bezittingen geïnd werd. In een inventaris van de bibliotheek van het klooster is een lijstje bijgevoegd van 23 boeken of delen van boeken die Gerward in Gendt (toen nog Gannita genaamd) achtergelaten had om later naar Lorsch overgebracht te zijn. Deze manuscripten worden met name genoemd en onder nummer 18 staan de Homeliae XX (20 preken) van paus Gregorius.
Het lijkt heel aannemelijk dat dit stukje uit Nederlands oudste bibliotheek weer ooit naar Nederland is teruggekomen.

 

erfgoedcentrumMet dank aan onze bron: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers:
Een scan van één van de stukken. Het gaat in totaal om één hele en een halve pagina. Van de halve pagina hebben wij nog geen goede scan laten maken. Van de hele pagina dus wel, van de voor en achterkant.
Wij zijn blij op deze manier ook een bijdrage aan uw research naar Gerward te kunnen leveren. Zij het onder voorbehoud omdat het een theorie is die wij (nog) niet kunnen bewijzen!

Download hier eventueel een PDF op scangrootte

 

 

 

 

 

 

Gerward voorzijde

 

Gerward achterzijde

 
 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn